Jak wybrać właściwy system IT w branży spożywczej?

Kategorie: Artykuły, Zarządzanie

Rozwiązania IT w biznesie

Katarzyna Lindner

W artykule wykorzystano informację prasową Business Penetration & Consulting

Na polskim rynku działa obecnie blisko 2560 przedsiębiorstw branży spożywczej, a jedynie 11% z nich zatrudnia ponad 250 osób. To właśnie ta grupa generuje aż 63% przychodów, a cały sektor spożywczy stanowi 18% całej produkcji sprzedanej polskiego przemysłu. Obwarowany jest on rygorystycznymi normami sanitarnymi oraz unijnymi, takimi jak HACCP, GMP oraz GHP. Produkcja bezpiecznej żywności wiąże się przede wszystkim z kontrolą jakości czy też śledzeniem procesów technologicznych. Z tego względu wymaga specjalistycznych narzędzi informatycznych, które w sposób zautomatyzowany będą czuwać nad przebiegiem procesów produkcyjnych. Jak więc wybrać system dostosowany do branży spożywczej i na co zwrócić uwagę?

Odpowiedź na te i inne pytania przedsiębiorcy znajdą w Raporcie Analitycznym BPC, opublikowanym przez firmę konsultingową Business Penetration & Consulting (BPC Group), który opisuje potrzeby informatyczne przedsiębiorstw branży spożywczej. Publikacja zawiera analizę przedsiębiorstw produkujących żywność zarówno w kontekście informatyki, jak i problemów obecnych w całym łańcuchu dostaw produktów.

„W badanej grupie znalazło się ponad 300 przedsiębiorstw branży spożywczej. Spośród nich aż połowa planuje inwestycje w rozwiązania informatyczne. W porównaniu z innymi branżami na pewno zaskakuje fakt, ze 90% firm wykorzystuje już system klasy ERP w co najmniej 3 obszarach merytorycznych, a blisko 80 przedsiębiorstw planuje inwestycje w jego zakup” – wskazuje Wojciech Ziaja, Dyrektor ds. Sprzedaży Synergy Poland (BPC Group).

Takie statystyki wynikają, moim zdaniem,  z wyboru grupy badawczej. Działaniami edukacyjnymi i doradczymi były bowiem objęte przede wszystkim przedsiębiorstwa sektora MSP i korporacyjnego. Trzeba zaznaczyć, że  te firmy w ostatnich latach zdążyły się częściowo zinformatyzować. Zwracają się do BPC z zapytaniem, czy i które systemy należy wymienić, w których obszarach biznesowych wprowadzić nowe rozwiązania.

Raport Analityczny BPC dla firm produkujących i dystrybuujących żywność szeroko opisuje wymagane przez nie funkcje w obszarze zarządzania i produkcji w formie praktycznego przewodnika. Przedstawiono w nim potrzeby informatyczne przedsiębiorstw, które planowały wdrożyć lub unowocześnić zaawansowane rozwiązania informatyczne w okresie I kw. 2014/IV kw. 2015 r. W publikacji zawarto także wypowiedzi ekspertów oraz porady przedsiębiorców na temat systemów informatycznych w branży spożywczej.

Zobacz bezpłatny fragment Raportu Analitycznego BPC branży spożywczej

Przedsiębiorstwa reprezentowały różne sektory przemysłu spożywczego:

  • 33% przetwórstwo mięsne;
  • 12% przetwórstwo mleczne;
  • 11% przetwórstwo słodyczy i przekąsek;
  • 10% przetwórstwo warzyw i owoców.

Szczególnym wsparciem grupy firm BPC zostały objęte przedsiębiorstwa przetwórstwa mlecznego oraz mięsnego. Ponad połowa z nich planuje całościowe inwestycje w zakresie usprawnienia infrastruktury IT i rozważa wprowadzenie zintegrowanego systemu klasy ERP w przeciągu najbliższych dwóch lat.

W II części raportu zatytułowanej „Katalog analizowanych rozwiązań” zostały przedstawione te rozwiązania IT, które znalazły zastosowanie w praktyce. Zostały one uzupełnione o opis rzeczywistych przypadków z wdrożeń oraz wypowiedzi dostawców rozwiązań na tematy związane z informatyzacją produkcji. Wskazano  m.in. na specjalistyczne rozwiązania klasy ERP oraz MES, które zostały funkcjonalnie dostosowane do wdrożeń  w przedsiębiorstwach sektora spożywczego. Ponadto wskazano na specjalistyczne rozwiązania ERP, które są dedykowane wertykałom przetwórstwa mięsnego i mleczarskiego.

Katowice, 30 września 2014
www.it-penetration.pl

* * *

Serwis www.ibd.pl jest patronem medialnym konferencji i debat, organizowanych przez Business Penetration & Consulting (BPC).

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter